Лего лига у Крагујевцу

На првом крагујевачком такмичењу у конструисању и програмирању лего робота победу је однео Плави тим, састављен од студената

На првом крагујевачком такмичењу у конструисању и програмирању лего робота победу је однео Плави тим, састављен од студената Прве крагујевачке гимназије, који ће град представљати у Београду на републичком такмичењу

Први пут у једној крагујевачкој школи одржано је такмичење у Лего лиги робота. Реч је о међународном такмичењу у коме од ове године учествује чак 80 земаља, а на пионирском за крагујевачке ученике, у Првој гимназији, пријавило се 18 ђака подељених у два тима. Ово такмичење је уједно било и квалификационо за републичко у Београду, на коме ће се такмичити 10 тимова, а осим београдских школа боје остатка Србије браниће само крагујевачки ђаци.

Они су се прошлог понедељка у препуној сали Прве крагујевачке гимназије надметали у две утакмице лего робота, које су сами направили и програмирали да обављају одређене задатке. Тема овогодишњег такмичења била је рециклажа, па су тимови наводили своје роботе кроз таблу пуну препрека које су симулирале одношење смећа, уклањање опасних материја, спасавање животиња.

Како је већина нас одрасла играјући се лего коцкама, сигурно се сећамо како је било забавно састављати разне облике, али гимназијалци су поред дизајна пажњу морали да посвете и ефикасности својих робота. Тако су механичке делове и мотор, које нису сами могли да направе, купили, а све остало су сами сложили. Како објашњавају, није било тешко јер су тимове поделили на оне чланове који су се бавили конструкцијом робота и друге који су га програмирали, а на изради робота радили су скоро три месеца.

– Идеја је била да ученици добију тему и да је сами истражују и решавају проблеме са роботом. Ја сам ту била само као координатор и да им припремим све што им је потребно. Такмичење у суштини повезује науку, технику и свакодневне ствари које их интересују, а ове године је то рециклажа. На овај начин ученици стичу знања и вештине које су неопходне за 21. век, од тимског рада и сарадње, преко решавања проблема и његове презентације, објашњава Катарина Вељковић, наставник информатике и ментор овим талентованим ученицима.

Иако је ово први пут да се такмичење одржава у Крагујевцу судије су се држале критеријума који важе на светском такмичењу, па су поред утакмице лего робота оцењивали и презентације, радионицу, тимски рад, креативност и функционалност робота. Из скоро трочасовне борбе као победник крагујевачког такмичења изашао је Плави тим чији робот је био специјализован за рециклажу маркера.

– Сто на коме су постављени роботи представљао је модел рециклаже са неколико препрека које робот треба да савлада. Тако је први задатак био да се сви отпаци хране ставе у један компресор и да се он однесе на безбедно место. Затим је робот требало да спаси корњачу тако што ће бачену кесу, коју она може да замени са храном и поједе је, да однесе на сигурно место. Задовољни смо оценама судија, презентација нам је била веома добра, робот је имао неколико малих проблема које ћемо да поправимо за републичко такмичење, објашњава Алиса Вујошевић, члан победничког тима и ученица осмог разреда Прве крагујевачке гимназије.

Она истиче да је ово било незаборавно искуство у коме су се лудо забављали, певали, дружили се, а ни прављење робота им није тешко пало јер сви у одељењу воле да програмирају. Сада ће се спремати за републичко такмичење, ас обзиром да Крагујевац први пут учествује не очекују превише, већ само да дају све од себе и покажу се у најбољем светлу. Ако буду имали и мало среће и пласирају се у прва два тима представљаће Србију на регионалном такмичењу у Словенији.

Извор: крагујевачке.рс

Оставите коментар

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.