Вести КГ – у Новој години скупљи алкохол и гориво, РТС претплата….

У Новој години скупљи алкохол и гориво, РТС претплата, време облачно са могућим падавинама, роде вредне...

Скупље гориво и алкохолна пића

Према новим законским решењима од данас су веће акцизе на гориво и алкохолна пића.

Прописивањем акцизе на деривате нафте обезбедиће се годишње повећање прихода по основу акциза у износу од додатних шест милијарди динара. Према новим законским решењима, акциза за оловни бензин ће бити повећана са 50 на 52,5 динара по литру, а за безоловни са 50 на 54 динара, за гасна уља акцизе су повећане од четири динара по литру, а за течни нафтни гас од 1 динар по килограму.

Акцизе на безалкохолна пића биће веће за два процента. Убудуће ће се акциза плаћати не само на јака алкхолна пића, већ и на нискоалкохолна пића која садрже више од 1,2 одсто, а највише 15 одсто алкохола. Акциза ће се плаћати и на све врсте пива изузев безалкохолних пива које садржи до 0,5 одсто алкохола, без обзира на паковање. Изменама Закона о акцизама планирано је увођење акциза на нискоалкохолна пића у износу од 21 динар, а на пиво 24 динара по литру. Тај намет се уводи како би се утицало на младе да мање користе та пића. Акциза на ракије од воћа, грожђа или вино биће 124 динара по литру уместо 121,89 динара, а на ракије од житарица 316 уместо 309,23 динара.

ТВ такса

Новчаник ће од данас бити тањи и за 150 динара месечне таксе за финансирање јавних медијских сервиса – РТС и РТВ, која ће се наплаћивати преко рачуна за утрошену струју.

Повраћај солидарног пореза породиљама

Породиље, као сви грађани у Србији који су оштећени по основу обрачунатог солидарног пореза на обједињене закаснеле исплате, моћи ће од 11. јануара да поднесу захтев за повраћај новца у филијалама Пореске управе у месту пребивалишта, односно пореском органу који је донео решење о умањењу исплате . Пореској управи је наложено да врати новац грађанима којима су умањене збирне исплате веће од 60.000 динара, а односиле су се на закаснеле надокнаде за период кад се наплаћивао солидарни порез.

Подстицај

Предузетници и власници малих и микро предузећа који реше да појачају тим са најмање два нова запослена моћи ће да рачунају на подстицај државе – вратиће им се по 75 одсто пореза и доприноса на зараде.

Елекстронска грађевинска дозвола

Елекстронска грађевинска дозвола уведена је од данас у Србији. Рок за издавање грађевинских дозвола може да буде пет радних дана и краће, а зависно од конкретних ситуација и до 30 радних дана.

Имовина

Од 1. јануара више не постоји друштвена имовина. За предузећа у којима је она годинама опстајала значиће – стечај.

Ко хрче не може да вози

Професионални возачи од данас више неће моћи да возе путевима земаља ЕУ уколико код себе не буду имали уверење да немају поремећај слип апнеу који се манифестује хркањем, односно прекидима дисања током сна, а узрок је умора и поспаности. Процењује се да је умор узрок око 30 одсто саобраћајних незгода.

Извор: инфокг.рс

И овога јутра рода нам доноси лепе вести из породилишта.

За последња 24 часа рођено је пет беба – две девојчице и три дечака.Данас нас у Крагујевцу очекује облачно време са могућим падавинама.

Минимална дневна температура -5°Ц, максимална дневна температура од 2°Ц.

Дуваће јужни и југоисточни ветар брзином од 2 м/с.

Влажност ваздуха 87%, док ће УВ индекс бити 0.

.

Оставите коментар

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.