Пијаце у Крагујевцу – место здраве хране

Сигурно сте свесни колико је разноврсна исхрана богата воћем,поврћем и свежим намирницама важна за здравље и имунитет. А

Сигурно сте свесни колико је разноврсна исхрана богата воћем,поврћем и свежим намирницама важна за здравље и имунитет. А где је набавити? Наравно на пијацама!

Пијаце у Крагујевцу нуде заиста велики избор свежег воћа и поврћа, а на оним већим, на којима има услова за то, постоји шанса и да се снабдете млечном производима, сиром и кајмаком. На приближно 150 000 становника и 850 км на којима се сам град простире, једна пијаца свакако није довољно да задовољи апетите Крагујевчана. Зато их постоји неколико, а лоциране су на кључним местима у граду.

Истини за вољу, свеже воће и поврће можете набавити у скоро свакој продавници, али куповина на пијаци ипак има својих дражи и својих предности:

·   Прошетаћете, а мало шетње уопште неће да вам шкоди.

·   Купићете робу по повољнијим ценама, јер је понуда производа на пијаци већа, а самим тим и конкуренција, па је и цена мања него у локалној радњи.

·   Бићете у прилици да купите робу директно од сељака и произвођача, а неретко и потпуно органску и непрскану.

·    Цене на тезгама нису фиксне, што другим речима значи да ћете моћи и да се цењакате уколико сте вешти у томе.

·    Мање продавнице имају само најосновније сезонско вће и поврће. На пијаци ћете наћи и неке ређе врсте које се по локалним радњама слабије продају.

 

Здрава храна није само тренд, него суштинска потреба организма. Разноврсном исхраном уносимо довољно витамина и минерала, док једнолична исхрана временом неминовно доводи до пада имунитета и дефицита појединих нутријената.  То се огледа у нашем спољашњем изгледу, а временом се осети и на здрављу.  С обзиром да су нутријенти нешто што уносимо у организам кроз исхрану,  онда је добар избор намирница основа на којој почива наш имуни систем и важно је бирати оне намирнице богате витаминима који јачају здравље.

Уколико сте у потрази за свежим намирницима и порцијом здравља, онда ево препорука где да нађете најближу пијацу у Крагујевцу и пазарите оно што вам је потребно.

Главна градска пијаца

У самом центру града, налази се највећа и најстарија пијаца у граду. Уколико не волите гужву, онда прескочите суботу за куповину на овој крагујевачкој пијаци, јер је тада загарантована. Иако пијаца ради сваки дан, субота је била и остала „пијачни дан“ у Крагујевцу.

Главна градска пијаца налази се преко пута Прве крагујевачке гимназије. На њој можете купити свеже воће и поврће, а постоји посебан део где се продају млечни производи и јаја. Један део тезги резервисан само за цвеће, саднице и сличан материјал. Све у свему, врло лако ћете се снаћи јер  постоји неки ред и смисао у распореду тезги . У самој згради тржнице постоје и месаре тако да једним одласком можете набавити све што вам је потребно из пирамиде правилне исхране. Водите ипак рачуна да стигнете на време. Ова градска пијаца ради до 16 сати!

 

Пијаца „Аеродром“

 

С правом можемо рећи да је ово најмодернија пијаца у граду. Има велики број тезги и све оне су у затвореном простору што је погодност како за продавце, тако и за купце. Чак и оних дана када временски услови нису баш најсјајнији, овде је право уживање куповати. И ова пијаца , као и главна градска пијаца, има издвојен простор за продају млечних производа, направљен тако да буду задовољени сви хигијенски и сантитески услови.То је веома важно, јер на оваквим местима поред витамина, минерала и протеина, можете врло лако да покупите и дозу салмонеле и других бактерија уколико производи нису контролисани.

У самом склопу зграде налазе се и бројни локали па ћете обиласком ове пијаце у Крагујевцу сигурно набавити све што вам је потребно. Најбоље од свега је ипак радно време које је овде знатно дуже него на главној градској пијаци – до 21х. Једино се недељом ради краће.

 

Пијаца „Бубањ“

 

У градском насељу Бубањ, налази се мања пијаца, сасвим довољна да свежим намирницама снабде становнике овог дела града. Можемо рећи да је дупло мања него она на Аеродрому, барем што се броја тезги тиче. Ова пијаца нема млечни павиљон и смештена је напољу. С обзиром да је у близини клиничког центра, погодна је да свратите на њу онда када идете некоме у болничку посету и желите да му понесете процију витамина за брж опоравак. Пијаца Бубањ ради до 16 часова и на њој ћете углавном наћи сезонско воће и поврће, као и цвеће!

 

 

Пијаца „Бресница“

 

Ова пијаца у Крагујевцу намењена је становницима највећег градског насеља Бреснице и становницима насеља Бриони и Пивара. Налази се на врх Бресничког брда. Нема велики број тезги и нема млечни павиљон, али је дозвољена продаја мешовите робе. Другим речима, овде можете наћи и ствари које нису из домена хране уопште. Понуда је знатно слабија у односу на главну градску пијацу у Крагујевцу и односи се само на најосновније сезонске потрепштине. Ово је објекат отвореног типа и ради до 16 часова.

 

Пијаца „Станово“

 

Ова пијаца налази се у истоименом насељу у Крагујевцу па уколико сте у том крају, онда је она место куповине здраве хране за вас. И ово је отворен објекат, али заштићен великим кровом . На овој пијаци продају се воће и поврће као и мешовита роба. Мањег је капацитета и има око 40-ак тезги. Ради до 16 часова, као и већина других пијаца у Крагујевцу.

 

Пијаца „Ердоглија“

 

Једна од новијих пијаца у граду која вам може и промаћи ако не знате где је. Смештена је у затвореном простору у најпрометнијем делу овог насеља, одмах иза чувеног солитера „Y“. На њој се такође, поред витамина и минерала у облику свакодневних намирница, продаје и мешовита роба. Млека и млечних производа нема, а врата ове граске пијаце у Крагујевцу отворена су вам до 16 часова.

 

Кванташка и сточна пијаца

 

И најбоље следи за крај.  За оне који су орни да направе залихе здравља – постоји продаја на велико.

 

Кванташка пијаца је огроман простор који се налази у индустријској зони Крагујевца. Овде можете набавити омиљене вам намирнице, али само на велико. То је оно место на које Крагујевчани масовно свраћају када дође време зимнице. Разлог? Најбоља понуда, велика количина и наравно – најнижа цена. А да буде још боље, летње радно време је 24 сата! Током зимског периода, ова пијаца у Крагујевцу ради до 19 часова. Кванташка пијаца је опремљена огромним хангарима , чак 36 комада, намењеним за смештај  и адекватно чување веће количине пољопривредних производа.

На оближњем простору који такође спада у део овог огромног комплекса можете пазарити и најсвежије могуће месо -живо. У зависности од услова у којима живите и умећа, њега ћете сами припремити за замрзивач.Томе је намењен простор сточне пијаце. Ова пијаца ради од раних јутарњих сати ,од 5 ујутру, па само до 10 часова преподне и само један дан у недељи – тачније само суботом.

Мање пијаце углавном су снабдевене само оним најосновнијим сезонским намирницама које се највише продају, али скоро на свакој наћи ћете бар једног продавца који проодаје своје произоде – оне које је узгојио у сопственој башти.Иако вам на први поглед можда неће бити беспрекорно лепи, знајте да су баш ти плодови право богатсво за здравље. Временом ћете свакако упознати и продавце и њихову робу, а они ваше навике у куповини. Веће пијаце, са друге стране,имају заиста квалитетну понуду, обиље разноврсне робе и редовну санитетску контролу намирница па  предност дајемо њима!

Свакако, своју порцију здравља, витамина и минерала али и протеина у виду меса и јаја и млечних производа можете наћи и  по великом броју супермаркета у граду.

 

Ипак, пијаца је пијаца!

 

Тамо нећете купити броколи у фолији, месо спаковано у порцију стрипопора, сир и кајмак спаковане у комерицјалну пластичну амбалажу. И самим тим сте већ изабрали оно што је боље за ваше здравље. Тада сте на добром путу да пуцате од здравља и имате имунитет а којем ће вам позавидети. Само тако и наставите!

Аутор: Александар Ђорђевић

Слике преузете са сајта: kudaukupovinu.rs

Оставите коментар

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.