Старо војничко гробље у Шумарицама

На територији Спомен парка "Крагујевачки октобар" налазе се и споменици страдалима у Првом светском, балканским и другим ратовима

На територији Спомен парка „Крагујевачки октобар“ налазе се и споменици страдалима у Првом светском, балканским и другим ратовима на подручју Крагујевца. У склопу свега тога је и старо војничко гробље.

Једно је од најстаријих војничких гробаља у Шумадији, којег су између два светска рата Срби назвали „српски Зејтинлик“ и налази се у непосредној близини хотела Шумарице, односно Споменика стрељаним ђацима и професорима. На већ постојећем војничком гробљу из периода српско – турских ратова 1876-1878. године сахрањен је велики број војника из балканских и Првог Светског рата. Претпоставља се да се ту налази око 2.500 гробова. Поред српског, овде су касније сахрањивани и Немачке и аустроугарски војници, у Првом и Другом светском рату.
Оно данас представља неисцрпан извор података, а споменици у њему, по облику и богатству орнамената, су вредан допринос народном стваралаштву. У његовој близини налази се уметничка фигура лава у природној величини.

Оставите коментар

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.