King of Europe – такмичења у дрифту у Крагујевцу 2008-2011

Град у коме је рођен аутомобил у Србији је својевремено био домаћин једном међународном аутомобилском такмичењу

Град у коме је рођен аутомобил у Србији је својевремено био домаћин једном међународном аутомобилском такмичењу. И то четири пута узастопно у периоду 2008-2011.године. Ипак је ово родно место ,,фиће“, ,,стојадина“, ,,југића“ и  сасвим је природно да се било какво такмичење ,,четвороточкаша“ прво одржи у срцу Шумадије, у граду ,,Заставе“. У Крагујевцу.

Реч је о King of Europe такмичењу у дрифту. Истински заљубљеници у ауто-мото спорт знају о чему је реч али ево објашњења за оне неупућене. Реч ,,дрифт“ долази из енглеског језика и подразумева намерно или ненамерно бочно клизање аутомобила. Том приликом долази до ,,пржења“ и уништавања пнеуматика са циљем да се изазове што већи ефекат и избегну чуњеви којима је обележена стаза. Све то изгледа јако атрактивно, са пуно набоја, адреналина што иначе и аутомобилизам као такав доноси са собом.

drift 1

Након четири година успешног организовања Tuning Styling манифестација широм Србије и након неколико одржаних дрифт трка, Auto tuning Club, заједно са часописом Tuning Styling је склопио уговор са градом Крагујевцом о одржавању најпознатије међународне дрифт манифестације у Европи- King of Europe. Тако је град Крагујевац постао домаћин овог такмичења и први град у Србији у коме се одржава један овакав догађај, а Србија још једна од ретких земаља која ће угостити најбоље дрифтере Европе. Уговором је предвиђено да се прво такмичење одржи 26.и 27.јула 2008.године. Под покровитељством Града, манифестација се одржала на стази испред Заставине фабрике аутомобила. Стаза је уређена, реновирана, додат је нови слој асфалта и све је било спремно за спектакл какав Србија до тада није имала прилике да види. Иначе, организација King of Europe има седиште у Лондону, и већ неколико година успешно одржава такмичења у Финској, Француској, Белгији, Пољској, Шведској, Чешкој и Мађарској, Грчкој. King of Europe је заправо овде био саставни део Tuning Styling манифестације у оквиру које постоје бројни забавни садржаји попут Burnout, Car Wash, DJ, Dance Girls, Styling, Drift Challenge, 1 на 1, Sound Quality. Центар шумадијског региона је том приликом угостио преко 40 најпознатијих европских дрифтера међу којима издвајамо Џаспера Спана, Норберта Ковачика, Адама Керењија, Паула Влосблума, Кук Кеса. Дан пре почетка манифестације, 25.јула кроз град је прошла ,,аутомобилска фурија“ да представи своје машине. Било је ту свега од турирања до ,,пржења“ гума. Све у свему, тако нешто Крагујевац још није доживео и тих дана је било као на ,,Хунгарорингу“. Иначе, победник укупне серије  King of Europe 2008.године био је Кук Кес.

08.априла 2009.године у Свечаном салону зграде Града Мајк Прокирер, представник King of Europe Series и тадашњи градоначелник града Верољуб Стевановић потписали су Уговор о партнерству по којем ће Крагујевац постати промотер King of Europe за 2009.годину и домаћин званичне рунде 9. и 10.маја. 8.маја био је дефиле кроз град и готово пресликана атмосфера од прошле године. Крагујевац и Србија су тако имали ту част да отворе дрифт сезону, а све у склопу обележавања Дана града- Ђурђевдана. У нашем граду одржана је прва од укупно шест трка те сезоне. Деветог маја предвиђено је такмичење у избору најлепше модификованог аутомобила- Styling и такмичење за најснажније ауто озвучење (dB drag), сутрадан је било финално такмичење (Twin Drift) и проглашење победника. Цео спектакл је додатно зачињен бројним плесним групама, атрактивним промотеркама и ди-џеј екипом. Водитељи програма били су чувени Сале ,,Дукати“ и Предраг Поповић, познатији као MC Pop са TDI радија. Учешће су узели и неки наши такмичари као што су Мирко Фабри и Бојан Курбалија (остали су најзапаженији). Од осталих познатијих били Норберт Ковачик, Николет Санто, Тодор Дунев, Адам Керењи, Мецан Карола,  дакле скоро пресликана екипа од прошле године са неким новим именима. Такмичење се одржавало на паркинг стази Медицине рада испред ФИАТ-ове фабрике која је подржала и организационо и технички овај спектакл. Шампион за ову годину био је Адам Керењи.

Те 2010.године Крагујевац је трећу годину заредом био домаћин највећем европском дрифт такмичењу, у оквиру Дана града- Ђурђевдана. Тим поводом подршку овој манифестацију дала је и компанија ,,Фиат аутомобили Србија“. Градоначелник Верољуб Стевановић и преседник УО ФАС-а Ђовани де Филипс су свечано отворили ово такмичење у ком је учешће узело око 40 возача из 13 земаља. Наравно, време одржавања било је осмог и деветог маја и исто као прошле године, Краујевац је отворио сезону. 7.мај је био планиран за тренинг, 8.мај за квалификације, а 9.мај је био резервисан за финална такмичења. Најзвучнија имена, свакако поред малопре поменутих, су и Дмитриј Иљук, Себастијан Корне, Лука ди Фабио, Роман Колесар, Марино Пирић и наши Горан Симић, Небојша Петошевић, Зоран Савић. На крају финалне трке победник је био Бугарин Тодор Дунев који је са трона скинуо прошлогодишњег шампиона Адама Керењија. Што се тиче наших такмичара најдаље је отишао Бојан Курбалија којег је у 1/8 финала избацио управо Керењи. Што се тиче атмосфере, ни досадна киша није успела да отера фанатичну публику која ево већ трећу годину заредом показује да и у Србији има доста поклоника ауто-мото спорта и оних којима је ,,бензин у крви“.

Наредне, 2011.године такмичење се одржало 7. и 8.маја, такође у склопу обележања Ђурђевдана. Четврти и нажалост, испоставиће се, последњи пут, Крагујевац је био центар европског дрифта. Први дан био је резервисан за тренинг, а наредни за квалификације и ТОП 32 у европском дрифту. Локација- стаза ФИАТ аутомобили Србија исто као и прошле године. Ове године је учествовао највећи број такмичара- око 60 из 15 земаља. Трке је преносио Motors TV, који свој сигнал емитује у 38.земаља, а што се тиче новина, поред поједничаних трка први пут је уведено тимско такмичење. Целокупан утисак покварила је киша, па су возачи помало бојажљиво улазили у дуеле, али опет је било спектакуларно. Наш најбољи и најтрофејнији дрифтер Бојан Курбалија из 011 Racing Team-a није учествовао јер су он и његова екипа ,,дисквалификовани због неспортског понашања“. Од осталих такмичара највише су показали Енрико Сартори из Италије и симпатична Бугарка Ива Русинова. Ове године није учествовала фантастична Мађарица Николет Санто, која је за ове 4 године постала миљеница крагујевачке публике. На победнички престо вратио се Адам Керењи након што је у финалном дуелу победио Бена Фридана. Треће место заузео је Грега Седлар.

И 2012.године је требало да буде одржано такмичење и да се традиција квалитетног дрифта у Србији настави, али… услед убрзаног развоја производње ФИАТ аутомобила, компанија више није могла да пружи потпору овом такмичењу. Криза је почела да тресе град, аутомобили који не задовољавају евро стандарде нису имали прођу на Западно тржиште и тако су се ,,пунтићи“ таложили као вишак који није могао да се прода. Наравно, тај огроман број аутомобила је морао негде да се смести. Заставин (сада ФАС-ов) паркинг је био идеалан. Сада тих ,,пунтића“ нема, склоњени су на другу локацију, а стаза остаје да зврји празна. Уз то треба додати и да је у то време негде кренуо да се прави и модел 500L, тако да је компанија ФАС била заокупирана неким другим стварима и једноставно дошло се до тога да се King of Europe више не одржава у нашем граду. Нажалост, према неким сазнањима, званичници КОЕ су били спремни да уложе финансијска средства не би ли се такмичење наставило, покушало се и са налажењем неке друге локације у граду али ниједна од њих није испуњавала потребне услове. Ипак, ово је Србија и играње ,,глувих телефона“ између градских званичника и представника ФАС-а је скупо коштало град. Остали смо без врхунског такмичења, грађани више не могу да уживају у атрактивним тркама, а град је остао без преко потребних прихода. Ако имамо у виду да је сваке године било отприлике 10-15 000 туриста за тих пар дана, онда је јасно да је град једини губитник. Сада је 2015.година и дакле било би то 8. такмичење  у нашем граду. Усталили бисмо једну лепу традицију, позиционирали би се на европском ,,пакленом друму“, подгили бисмо туризам на виши ниво. ФИАТ би могао да добије на реклами, јер смо добили признање од челника КОЕ као град који је имао организацију на највишем нивоу, ФИАТ-ов паркинг би био ,,мека“ за многе европске дрифтере, град је могао постати ,,српски Хунгароринг“ и од тога добро зарадити.

Нажалост, остаје нам да се са сетом сећамо тих ,,паклених машина“ чији су звуци не тако давно парали небо над нама. Над нашим градом. Нашом Шумадијом. Без обзира на све King of Europe остаје лепа четвороделна епизода у богатој историји прве престонице модерне Србије. Такву част ниједан други српски град није имао. Тиме смо још једном показали зашто овај град зову ,,у свему први“.

Текст написао и послао наш члан: Раде Јовановић

Оставите коментар

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.