Прва учитељска школа у Србији

Народна скупштина, која је у то време заседала у Крагујевцу, донела је 5. октобра 1870. године, на предлог

Народна скупштина, која је у то време заседала у Крагујевцу, донела је 5. октобра 1870. године, на предлог Димитрија Матића, Закон о Учитељској школи (мушкој), после чега се приступило њеном оснивању.

Прва учитељска школа у Србији основана је 19. октобра 1870. у Крагујевцу и налазила се у једној згради на левој обали Лепенице, преко пута данашње Команде корпуса. Прва генерација имала је 25 полазника „који су навршили 16 година а нису старији од 20, да су без икаквих телесних мана… и да су доброг владања“, док је први управник био Петар Карић из Стојника Јасеничког, школован у Русији. Учитељска школа била је предвиђена да траје две и по године, а прва школска година завршена је 26. јуна 1871,. када је одржан и први завршни испит. Прва генерација учитеља изашла је из Учитељске школе јуна 1783. и размештена је широм Србије.

Ученици Учитељске школе узели су активно учешће у догађајима из 1876. године познатим као „Црвени барјак„. Због овога су, наредбом Министарства просвете четворица наставика разрешена дужности до су тројица ухапшена. Такође, два разреда Учитељске школе распуштена су на неодређено време. Услед овога, власти су донеле одлуку да се школа затвори. Као компензација, у Крагујевцу је отворена Женска учитељска школа. 

Женска учитељска школа у прво време није била права учитељска школа већ Виша женска школа, у којој су вршене припреме за полагање учитељског испита. Од 1903. године била је смештена у згради – заоставштини Милована Гушића а од 1906. у школи се обавља испит зрелости. Те године положило га је 16 кандидаткиња. После Балканских ратова, 1913. године Женска учитељска школа одвојена је од Више женске школе и смештена у Молеровићеву зграду. За директора је тада постављен Теодосије Бошковић. У Молеровићевој згради школа је остала све до 1928. када је за њу подигнута нова зграда.

Оставите коментар

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.