СКЦ – програм за период 04.04 – 10.04.2016.

Понедељак, 04. април – Контакт Галерија у 20:00 ФРАНЦУСКИ ФИЛМСКИ КАРАВАН – циклус: Документарни филмови У оквиру програма

Понедељак, 04. април – Контакт Галерија у 20:00

ФРАНЦУСКИ ФИЛМСКИ КАРАВАН – циклус: Документарни филмови

У оквиру програма Француски филмски караван који се реализује у сарадњи са Француским институтом у Београду, крагујевачка публика биће у прилици да током априла погледа нови циклус филмова под називом Документарни филмови. Филмови ће бити приказани у КОНТАКТ Галерији СКЦ-а, сваког понедељка током априла у термину од 20 ч.

После пројекције филма Барселона или смрт, који је на програму 4. априла 2016. у 20 ч, биће организован разговор о филму, коме ће присуствовати Anne-Lorraine Vigouroux, Аташе за културу Француског института у Србији и Бранислав Глумац, менаџер пројеката Француског института.

Улаз за све пројекције је бесплатан.

Програм Француски филмски караван се реализује у сарадњи са Француским институтом у Београду. www.institutfrancais.rs.

Програм филмова – Циклус: Документарни филмови

 

Барселона или смрт (Barcelone ou la mort) / 2007 – 51’

Режија: Idrisa Giro

Од јануара 2006. године, више од 25 000 имиграната дошло је до Канарских острва са сенегалских и мауританских обала… Три хиљаде људи је на том путу изгубило животе. Велики број младих долазе из Тијароје, рибарске заједнице из предграђа Дакара, одакле су поласци организовани. У најбољем случају, мигранти проводе осам дана и ноћи, нагомилани понекад и њих стотину на пирогама од дванаест метара, борећи се са морским олујама… У најгорем случају, исход путовања је смрт. У Тијароји сви знају који су ризици таквог путовања. Ипак, миграната је све више а млади маштају о Las Palmas de Canaria, првој етапи ка Мадриду или Барселони.

У тренутку када се свет суочава са једном од највећих мигрантских криза у скоријој историји, овај филм на јединствено актуелан начин пружа увид у мигрантску Голготу.

После пројекције филма Барселона или смрт биће организован разговор о филму, коме ће присуствовати Anne-Lorraine Vigouroux, Аташе за културу Француског института у Србији и Бранислав Глумац, менаџер пројеката Француског института.

 

Понедељак, 04. април – Контакт Галерија у 22:00

Концерт – Jazz Monday

 Настављамо са новом сезоном џез понедељка у СКЦ-у. И овог понедељка учествоваће неки већ добро познати музичари који су задњих 5 година наступали у овом простору, али и млади џез музичари.

 

Среда, 06. април – Контакт Галерија у 19:00

Дом културе Студентски град у крагујевачком СКЦ

Презентација уметничке резиденције „Цимер“ и премијерна промоција каталога Јамесдин „Вечити студент“

Уметничка резиденција “Цимер” покренута је у новембру 2014 године у оквиру ликовне редакције Дома културе “Студентски град”. Њен први учесник био је Александар Јестровић или Јамесдин, дипломирани сликар, из Београда, са пребивалиштем у Берлину. Јамесдин је  стекао мастер диплому у оквиру последипломиских студија “Art in Context “ на УДК Универзитету у Берлину 2015 године, добитник је више награда за свој уметнички рад, а излагао је на бројним домаћим и иностраним изложбама.

У периоду од 1. новембра до 31. децембра 2014. године у оквиру Уметничке резиденције “Цимер”, Александар Јестровић или Јамесдин се налазио у улози цимера, живео је у студентској соби заједно са другим студентима, хранио се у мензи, играо баскет на теренима и укључивао се у свакодневне активности живота у Студентском граду. Током резиденцијалног боравка, са невероватним бројем идеја, уз упорност, која му не недостаје и инвентивна решења, реализовао је неколико уметничких радова у сарадњи са студентима, запосленима у Дому културе “Студентски град”, екипом телевизије Студентски град, промишљајући пре свега контекст у коме је боравио у том периоду. Свој рад представио је на изложби “Вечити студент“ у Галерији ДКСГ. Укључивање уметничких пракси Александра Јестровића или Јамесдина у истраживање контекста кроз пројекат “Цимер“ допринела је узајамном сагледавању живота у Студентском граду и показала креативну и духовиту анализу многих ситуација у којима се студенти налазе.

Учесници презентације: Александар Јестровић или Јамесдин, уметник и Маида Груден, уредница ликовног програма ДКСГ

 

Петак, 08. април – Контакт Галерија у 22:00

Концерт Schime trio

Лука Игњатовић – саксофон

Борис Саиновић – контрабасс

Пеђа Милутиновић – бубњеви

Schime трио је бенд без хармонског инструмента. Ова чињеница даје члановима бенда више простора и слободе у извођењу оригиналних композиција саксофонисте Луке Игњатовића, једног од најперспективнијих саксофониста, професора на Факултету музичке уметности у Београду који је мастер студије завршио у Амстердаму у класи проф. Фердинанда Поњела. Бенд се труди да ствара музику која се никада не понавља а у исто време никад не губи гроове.

Траје: Изложба – Сомот и месо – Драга Јовановић – Контакт Галерија; Lomljivo/Fragile – Ана Пиљић Митровић, Јелена Илић – Галерија СКЦ

Ближе информације о програмима СКЦ-а можете добити путем телефона

034/336-122 и 335-050

Оставите коментар

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.