Споменик палим Шумадинцима

У Крагујевачком Малом парку, непосредно крај градске пијаце, налази се један од најзначајнијих споменика подигнутих у Србији у

У Крагујевачком Малом парку, непосредно крај градске пијаце, налази се један од најзначајнијих споменика подигнутих у Србији у периоду између два рата, Споменик палим Шумадинцима.

Споменик је смештен у централном делу парка и читав простор са приступним стазама њему је подређен и према њему обликован. Даје посебан печат не само Малом парку, већ и читавој околини и представља украс овог дела града. Дело је једног од највећих југословенских вајара Антуна Аугустинчића. Споменик је подигнут 1932.године. Његово подизање, представљао је велики догађај не само за Крагујевац већ и за читаву Југославију. О откривању Споменика палим Шумадинцима писао је тада и париски „Илустрасион„.

Грађен је на крстастој основи. До уздигнутог каменог постоља води неколико степеница кружног тока, а на самом подножју убачена су четири рељефа. На постаменту су четири групе фигура, ливене у бронзи, које симболизују 4 поколења и четири историјске епохе, кроз четири догађаја, Први и Други српски устанак, Балканске ратове и Први светски рат. Из средине постамента уздиже се стуб обложен плочама гранита, на чијем је врху смештена статуа девојке, ливене у бронзи, у искораку са подигнутом руком изнда главе. У руци девојка, поново, држи круну. Наиме, после Другог светског рата круна је на непримерен начин била скинута и уместо ње стављен ловоров венац, који је девојка држала до почетка деведесетих година прошлог века, када је круна враћена на своје место.

Реализујући  у Крагујевцу, Аугустинчић је ушао у историју монументалне споменичке пластике, а Крагујевац и Шумадија добили су један од најлепших споменика наше новије историје. Споменик је заштићен од 2001. године.

Оставите коментар

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.