Казне за одлагање смећа ван контејнера

Није неуобичајена појава да грађани и несавесни појединци из правних лица комунални отпад одлажу ван контејнера.

Није неуобичајена појава да грађани и несавесни појединци из правних лица комунални отпад одлажу ван контејнера. О томе какве су надлежности Градске управе за комуналне и инспекцијске послове када је у питању одлагање смећа на непрописан начин и какве су друге законом предвиђене мере за прекршиоце, за Радио-телевизију Крагујевац говорио је Андреја Илић, начелник ове градске управе.

Градска управа за комуналне и инспекцијске послове у оквиру својих надлежности континуирано спроводи комунални надзор над стварањем нечистоће на јавној површини. Одлуком о комуналном реду, и то у члану 7. и Одлуком о чистоћи у члану 23. забрањено је стварање нечистоће на јавној површини. Комунални полицајци и комунални инспектори свакодневно на терену санкционишу ову врсту прекршаја, међутим починиоце оваквих прекршаја је тешко уочити јер је број посуда за прикупљање комуналног отпада  много већи у односу на број комуналних полицајаца и инспектора, а са друге стране надамо се да ће у смислу побољшања пружања комуналних услуга овај број посуда бити још већи. Овом приликом бих апеловао на наше суграђане да не праве овакав прекршај јер наш рад првенствено треба да буде превентиван. Наравно, ми имамо и репресивне мере. Репресивне мере се огледају у покретању прекршајног поступка и издавању прекршајних налога на лицу места – каже Илић.

Предвиђене казне за ову врсту прекршаја у случају покретања прекршајног поступка су од 50 000 динара до милион динара, за одговорно лице у правном лицу од 5 000 до 75 000 динара, за предузетнике до 250 000 динара, за физичко лице од 5000 до 75 000 динара. Што се тиче мандатних казни, предвиђене казне за стварање нечистоће на јавној површини су од 10 000 до 20 000 динара, за одговорно лице у правном лицу од 5 000 до 10 000, за предузетнике од 10 000 до 20 000 динара и за физичка лица 5 000 динара.

Из „Чистоће“ најављују да је у току процес јавне набавке 2000 контејнера.

Оставите коментар

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.