Основано удружење Чеси Шумадије

Удружење "Чеси Шумадије" званично је основано 16. јуна у Свечаној сали Скупштине града Крагујевца, усвајањем Оснивачког акта и

Удружење „Чеси Шумадије“ званично је основано 16. јуна у Свечаној сали Скупштине града Крагујевца, усвајањем Оснивачког акта и Статута Удружења, као и избором професорке Светлане Стојилковић из Музичке школе „др Милоје Милојевић“ (иначе Чукунунуке Јосифа Покорног, војног капелника Крагујевачког гарнизона с краја 19. века и почетка 20. века) ​​за заступника, тј председника Удружења.

Идеја за оснивање удружења потекла је од етнолога-архивисте Ненада Карамијалковића из Историјског архива Шумадије, током његовог истраживања значаја и допринис чешких досељеника за развој Крагујевца и Шумадије. Схвативши огроман значај чешких досељеника за историју нашег града и региона (навешћемо само неке знамените личности као пример – др Мајнерт као први крагујевачки окуржи физикус, породица Фиала као родоначелници индустрије коже у Србији и власници прве фабрике коже у Крагујевцу и Србији, Франц Вилас као први фабрикант соде у Крагујевцу, професор Јосиф Вовес као први професор музике у Крагујевачкој гимназији, фотограф Емануел Клар као један од првих професионалних фотографа у граду, Франтишек Зах као командант Арсенала у Крагујевцу, други српски генерал и први начелник генералштаба српске војске, Јосиф Прохаска као начелник крагујевачке и шумадијске соколске жупе и идејни творац Титове штафете и многи други), Ненад Карамијалковић се повезао са свим Чесима и њиховим потомцима у Крагујевцу и Шумадијском округу и кренуо са причом о оснивању удружења шумадијских Чеха, са циљем одавања почасти најзаслужнијим Чесима из историја Крагујевца и Шумадије, као и развијању и унапређивању чешко-српски веза. Идеји се убрзо прикључила и поменута професорка Светлана Стојилковић, која је на Оснивачкој скупштини изабрана за посланика, тј председника Удружења.

Оснивачкој скупштини су као гости присуствовали конзулка Чешке Републике у Србији, госпођа Вероника Сењук, а испред Града Крагујевца господин Слађан Радовановић, помоћник градоначелника за област регионалне и међурегионалне сарадње.

Оставите коментар

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.