Вести КГ – прва фаза пројекта енергетске ефикасности у школама

Прва фаза пројекта енергетске ефикасности у школама, време претежно сунчано и хладно, роде вредне...

Основну школу “Мома Станојловић“ у Крагујевцу су посетили представници Министарства просвете, науке и технолошког развоја РС, KfW банке и локалне самоуправе, у којој ће ове године почети реализација прве фазе пројекта «Енергетска ефикасност у јавним зградама». Поред стварања бољих услова за рад, циљ овог пројекта је уштеда енергије и мањи финансијски трошкови који се издвајају за енергенте.

Са радовима које финансира немачака развојна банка (KfW), почеће се у априлу месецу и њима је предвиђена замена прозора и врата, изолација фасаде, најавио је Александар Дурковић, руководилац Јединице за имплементацију пројекта при министарству, а ради стварања бољих услова за боравак и рад ученика и наставног особља биће замењени подови, реконструисани мокри чворови и уређени тротоари у школском дворишту. Очекивања су да ће се овим радовима обезбедити уштеда енергије од 30 до 50 процената, а имајући у виду да ће рекострукција почети у априлу и да је предвиђено да траје три месеца, ученици ће нову школску години започети у обновљеном школском објекту, каже Дурковић.

Вредност радова у школи “Мома Станојловић“ који се финансирају средствима из кредита KfW банке је 360.000 евра, а финансијску подршку у уређивању ове крагујевачке основне школе са близу 40.000 евра пружиће и локална самоуправа града Крагујевца. Овим средствима биће реконстрисана кухиња у дневном боравку, окречена цела школа и изхоблован паркет у фискултурној сали.

Члан Градског већа за ванпривредне делатности Борис Ковачевић, захвалио се Министарству просвете, науке и технолошког развоја што је школа у Крагујевцу прва у низу објеката у коме ће се реализовати пројекат енергетске ефикасности, и изразио задовољство што је немачка развојна банка препознала потребу улагања у образовање у Србији, јер се и ми као друштво трудимо да образовање издигнемо на један виши ниво и да оно има адекватан третман.

Представници Министарства просвете, науке и технолошког развоја и KfW банке, данас су обишли и средњу ТУШ «Тоза Драговић» у којој су према речима Слађане Радисављевић, помоћника градоначелника за образовање и надзор над инвестицијама у ванпривредним делатностима, неопходни радови на замени дела столарије, уређењу фискултурне сале и радови на промени начина грејања. Проблем енергетске ефикасности биће решен и у Првој крагујевачкој гимназији, коју свеобухватна реконструкција очекује у 2017. години.И овога јутра рода нам доноси лепе вести из породилишта.

За последња 24 часа рођено је пет беба – једна девојчица и четири дечака.Данас нас у Крагујевцу очекује претежно сунчано и хладно време.

Минимална дневна температура -10°Ц, максимална дневна температура од 2°Ц.

Дуваће јужни ветар брзином од 3 м/с.

Влажност ваздуха 71%, док ће УВ индекс бити 1.

.

Један коментар на “Вести КГ – прва фаза пројекта енергетске ефикасности у школама

Оставите коментар

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.